Site Loader

Tento průzračný až lehce zakalený nápoj zlatavé, někdy žlutavé až oranžové barvy si získal své obdivovatele již velmi dávno, v dobách antiky. Výroba sice nebyla tak moderní jako dnes, nicméně se stal rozšířeným a vyhledávaným nápojem, oblíbeným u chudých i bohatých. Především pro svou typickou, lehce natrpklou chuť zkvašených jablek, někdy i hrušek a příjemným perlivým pocitem na jazyku. V dnešní době se jeho obliba rozšířila především v oblasti západní Evropy, ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, Španělsku a Francii.zpracovaný jablečný nápoj.jpg
 
Co zem, to jiné pojmenování, např.:
Česká republika – cidre [sidr]
Velká Británie – cider [sajdr], (z hrušek se nazývá perry)
Kanada, Francie – cidre [sídr], (hruškový se nazývá poiré)
Portugalsko, Jižní Amerika, Španělsko – sidra [sidra]
Itálie – sidro [sídro]
USA – hard cider [hard sajdr]
Švýcarsko, Německo – Apfelwein [apflvain]
Polsko – cydr
 
Výroba se liší způsobem zpracování a zemí původu. Každá země, která jej vyrábí, má své jedinečné receptury, proto můžete při svém cestování vyzkoušet více druhů tohoto lahodného moku. Pro jeho výrobu se používají pouze vyšlechtěné odrůdy jablek speciálně pro tento účel. Základní výroba se provádí z jablečného moštu, průmyslová výroba používá především jablečný koncentrát. Prvním krokem je drcení jablek a jejich uchovávání ve velkých kádích nebo sudech. Z nich pak vzniká mošt, který se nechá kvasit po dobu od 14 dnů do 8 měsíců, v závislosti na zemi výroby a specifického postupu. Poté se zkvašený nápoj filtruje nebo pasterizuje, stáčí do lahví, sytí oxidem uhličitým a je připraven k prodeji. Co se týká množství alkoholu, ten se pohybuje v rozmezí od 1,2 do 8,5%.šálek horkého moštu.jpg
V lahvích občas bývá viditelný zákal, který je přirozený, nezávadný a není tedy proč mít obavy z kvality výrobku, naopak. Někdy je výsledným produktem jablečné víno, lehce perlivé konečným provzdušněním, jindy se do hotového nápoje přidává nealkoholický koncentrovaný jablečný mošt, nebo se ředí vodou, případně se doslazuje cukrem.
 
V České republice je několik výrobců, oblíbené jsou cider bary, e-shopy i kamenné prodejny s širokou nabídkou tohoto nápoje pouze lišících se zemí původu a způsobem zpracování.