Site Loader

Stát se to může. Pejsek se zapojí do nějaké šarvátky a najednou zjistíte, že mu z těla visí cáry kůže. Většinou svá zranění pejsci nesou velice statečně, pokud vydávají nějaké zvuky, jde o tiché kňučení. To mají dáno od přírody. Nezapomeňte, že v každém psovi je pořád 99% genů vlka. No a vlk, pokud byl někde při nějaké šarvátce či při lovu zraněn, si nemohl dovolit, hlasitě vytrubovat do světa jak moc ho něco bolí. Moc dlouho by nepřežil. Spíše se někde stáhl do ústraní a čekal, až ta bolest odezní. Maximálně mu kamarádi ze smečky olízali rány. Psí (vlčí) sliny působí dezinfekčně a hojivě.
zraněný pes
My však nechceme, aby náš pes někde tiše trpěl v ústraní. Navíc, pořádně neošetřená rána by se nezhojila po estetické stránce k naší představě zdravého psa. Proto musíme zakročit.
Ze všeho nejdříve ránu prohlédneme. Nemusí to být pěkný pohled, ale v tuto chvíli je to jediné dobré, co můžeme pro našeho psa udělat. Z rány vyjmeme všechny cizí předměty. Pokud jde jen o kusanec, bude nejspíš rána čistá. Je však možné, že po vzniku rány souboj ještě trval a do rány se dostaly nějaké nečistoty. Můžou to být kamínky, třísky a podobně. Po vyjmutí cizích předmětů musíme ránu důkladně vydezinfikovat.
Použijeme jakoukoli dezinfekci. Pokud jsme si vybavovali domácí lékárničku, určitě jsme si pořídili nějakou dezinfekci, která neštípe. V tom případě máme na půl vyhráno, přestože pejsek určitě nebude souhlasit s tím, že jej natíráme něčím, co mu jisto jistě nevoní.
Po této proceduře se musíme rozhodnout, zda je rána zapotřebí jen převázat, nebo je tak hluboká či rozsáhlá, že ji budeme muset nechat sešít.
Když usoudíme, že je rána nutná sešít, měli bychom se obrátit na veterináře. Co když je ale třeba neděle, náš veterinář je na dovolené, nebo je to k němu lán cesty? Co v takovém případě?
Nic se nedá dělat, musíme si poradit sami. Budeme k tomu potřebovat dezinfekci, surovou nit, jehlu a nůžky. Že vás zamrazilo? Ale prosím vás. Je to, to nejmenší co můžete udělat pro svého miláčka.
pudl s límcem
Jehlu, nůžky i nit se pokuste dezinfikovat. Ránu sešívejte tak, aby se k sobě oddělené kusy kůže přitlačily. Používejte uzlíky po jednotlivých stezích. Bude asi vhodné, když někoho požádáte o pomoc, aby vám pejska přidržel a znehybnil. Nebojte se toho. Určitě mu neublížíte.
Po zhruba týdnu až deseti dnech můžete stehy rozstřihnout a vtáhnout. Kůže už by měla být narostlá na svou podložku a srostlá v ráně. Pejsek bude jako nový.